Kinderbekkenfysiotherapie
De kinderbekkenfysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met plas- en/of poepproblemen.
Waar kan jouw kind last van hebben?
- verlies van urine of ontlasting
- onrustige blaas, heel vaak plassen
- verstopping in de dikke darm (obstipatie)
- verminderde eetlust, buikpijn, lusteloosheid
- blaasontsteking(en)
- angst om te plassen of te poepen
- bedplassen
Intake en onderzoek
Wanneer een kind bij de kinderbekkenfysiotherapeut komt, vindt er eerst een gesprek plaats met kind en ouders. Er wordt gekeken waar jullie hulp bij zouden willen. Jouw zoon/dochter en jij krijgen vragen over het plassen, poepen, toilethouding, het eten en drinken en enkele vragen over de motorische ontwikkeling en het algeheel functioneren. Deze vragen zijn van belang om duidelijkheid te krijgen over het klacht en om te kunnen beoordelen welke therapie het kind nodig heeft.
Na het intakegesprek volgt het lichamelijk onderzoek. Hier wordt gekeken naar de algehele motoriek van het kind en kan er een buik echo worden gemaakt (indien aanwezig). Daarna worden de drink/ plas/ poepdagboeken meegegeven voor het volgende bezoek. Uiteindelijk zal de kinderbekkenfysiotherapeut bepalen of er uroflowmetrie (indien aanwezig) wordt ingezet.
Bekkenbodemspieren
De bekkenbodemspieren spelen onder andere een belangrijke rol bij het plassen en poepen. Normaal gesproken zijn deze spieren ontspannen. Zij moeten kunnen aanspannen wanneer er plas of poep opgehouden moet worden en weer volledig kunnen ontspannen wanneer er geplast en gepoept wordt. Bij kinderen met plas- en poepproblemen werken de bekkenbodemspieren vaak te hard en te lang (ophoud- en uitstelgedrag). Kinderen leren dan om deze spieren te ontspannen en vervolgens in te zetten wanneer het nodig is (coördinatie).
Behandeling
Wanneer de kinderbekkenfysiotherapeut een duidelijk beeld heeft van de klachten wordt er een behandelplan opgesteld in samenspraak met ouder(s), kind en eventueel met de verwijzer. Bij complexe problemen (zoals aangeboren afwijkingen of sociaal-emotionele uitdagingen) kan het nodig zijn meerdere deskundigen in te schakelen. De kinderbekkenfysiotherapeut is gewend multidisciplinair samen te werken.
De therapie bij kinderen met plas – en/of ontlastingsproblemen kan bestaan uit:
- Uitleg over het ontstaan en de mogelijke oorzaak van de klacht
- Uitleg met behulp van kindvriendelijk materiaal zodat het kind inzicht krijgt in zijn of haar plas/ poepprobleem.
- Aanleren van juist toiletgedrag / toiletritme / toilethouding
- Algemene adviezen ten aanzien van het drinken, eten en bewegen
- Oefentherapie gericht op: llichaamsgevoel en beweging, bewustzijn en functie van de bekkenbodemspieren en adequaat reageren op aandrang.
Het is belangrijk dat ouders achter de behandeling staan en meehelpen. Het vergt veel inzet, motivatie en doorzettingsvermogen van het kind en de ouders om de problemen aan te pakken.
Herkent u bovenstaande klachten bij uw kind, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts en/of kinderarts of met de kinderbekkenfysiotherapeut bij u in de regio.
Verwijzing
Vaak is er sprake van een verwijzing door een huisarts of specialist.
In de eerstelijns zorg (de particuliere praktijk) kun je bij een kinderbekkenfysiotherapeut terecht zonder verwijzing van de huisarts of kinderarts. Voor adviezen is de kinderbekkenfysiotherapeut al laagdrempelig bereikbaar. De doelgroep heeft een spreiding in de leeftijd van 3-18 jaar.
Een verwijzing is niet noodzakelijk, je kunt ook direct een afspraak maken met een kinderbekkenfysiotherapeut.
Vergoeding
Kinderbekkenfysiotherapie wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Afhankelijk van uw polis en het contract dat uw kinderbekkenfysiotherapeut al dan niet heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar, krijgt u de zorg gedeeltelijk of volledig vergoed. Het eigen risico is bij kinderen niet van toepassing.